Biografie

[Elena-Georgeta Iuteș]

Născută la 17 septembrie 1925 la Bârlad, urmează în orașul natal studiile școlare, absolvind în 1945 Liceul de Fete „Iorgu Radu”, continuând studiile universitare în Capitală, obținând licența în sociologie în anul 1949, în cadrul Facultății de Filosofie a Universității din București. Tot în anul 1949 debutează în lumea literară, publicând versuri în paginile revistei Studentul român, în redacția căreia deja participa activ ca studentă. După absolvire va fi angajată pentru scurt timp la Scînteia tineretului, colaborează la Contemporanul pe parcursul anului 1949, ulterior are un pasaj temporar în redacția revistelor pentru copii,  dar suficient pentru a se impregna cu ritmul fanteziei necesare scrisului pentru cei mici, debutând în volum cu o serie de povestiri dedicate copiilor, printre primele scrieri publicate la nou apăruta editură în epocă, Editura Tineretului, axată preponderent pe literatura pentru copii și tineret. Lucrează  în redacția Tânarului scriitor,  apoi se stabilește o perioadă mai lungă în redacția Luceafărului, pentru aproape un deceniu, încă de la înființarea din anul 1958, unde, în mod constant, va publica și cronică de carte pentru copii sau diverse opinii în jurul acestui gen literar, însă adevărata sa carieră creativă se va desfășura pe tărâmul scrierilor pentru copii, publicand statornic în paginile revistelor tematice ale epocii – Cravata roșie, Luminița sau Cutezătorii, dar și în volume, inițial, în anii ’50,  abordând un stil, mai mult sau mai puțin,  ajustat normelor ideologice, dar după 1965 își dovedește excelenta spontaneitate și frenezie în scrisul pentru copii, culminând cu apariția în anul 1978 a uneia dintre cele mai frumoase și fantaste cărți pentru copii – Dabada și Nubanu (Ed. Ion Creangă). După 1989 intră într-o tăcere publicistică inexplicabilă, poate, cauzată și de prăbușirea pieței de carte pentru copii. A decedat în anul 2018. A fost căsătorită cu scriitorul pentru copii Cezar Drăgoi (1926-1962).

În Almanahul copiilor din anii ’80, a publicat trei scenarii BD – 1987 – „S.O.S Balaban, atenţie Carolina!”,  ilustrat de Pompiliu Dumitrescu; – 1988 – „Motanul siamez”, ilustrat de Ștefan Damó (10 planșe) și 1990 – „Violeta a treia”, ilustrat tot de Ștefan Damó (6 planşe)

Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii – 1963

Premiul Asociației Scriitorilor din București pentru literatură pentru copii și tineret pentru volumul Măr roșu ca focul (Ed. Ion Creangă) – 1978

 

Cărți