Biografie

[Marta Bentoiu]

Născută la 31 ianuarie 1930, la București, în familia avocatului Aurelian Bentoiu, un recurent ministru al Justiției, făcând parte din numeroasele guverne liberale care s-au derulat de-a lungul deceniului al patrulea interbelic, tănăra Marta va primi o educație tipică perioadei interbelice, cu studii particulare acasă urmate, ulterior, de școala primară și liceul la pensionat, în cazul său, la celebrul institut catolic Sf. Maria din strada Pitar Moș. Liceul îl va absolvi în 1948, an în care închisorile comuniste încep să fie populate cu deținuți politici, printre care și tatăl său, care, din postura de fost demnitar liberal,  va suporta 8 ani de detenție în două perioade consecutive, ultima fiindu-i fatală, decedând în iunie 1962 la Jilava.

După absolvirea Facultății de Matematică, în 1957, lucrează o scurtă perioadă ca bibliograf la Biblioteca Centrală de Stat, dar este îndepărtată odată cu a doua arestare a tatălui său. Paradoxal cu evenimentele dramatice ale vieții personale, Marta Cozmin își va însuși în scris ironia și umorul, publicând volume de proză scurtă în care personajele blufează, iar întâmplările antrenează delirul comic, dar apogeul literaturii sale va fi atins prin suita de volume de povestiri fantasy ilustrate magistral și minuțios de György Mihail editate în anii ’70-’80, volume ce își mențin consistența estetică și interesul cititorilor până astăzi.

A fost căsătorită cu medicul Alexandru Pop, cunoscut ca poet și traducător sub numele de Alexandru Miran. Fratele său a fost compozitorul Pascal Bentoiu. Marta Cozmin a decedat la 25 ianuarie 2006.

Cărți