Biografie

[Elena Ceaușu]

Născută la 13 martie 1927 în Poinerarii de Muscel, Elena Ceaușu a făcut parte din extraordinara pleiadă de artiști dedicați in exclusivitate ilustrației pentru copii ce au conturat/încoronat/înseninat arta graficii românești de carte pentru copii în perioada ’60-’80.

Formată la clasa de grafică a lui Iosif Molnar, grafician pragmatic, cu un aport substanțial în arta afișului românesc, Elena Ceaușu a intrat imediat din atelierul școlii în munca abruptă editorială, într-o perioadă, nu doar sumbră politic, ci și pauperă tehnologic. Poate chiar aceste neajunsuri din prima parte a carierei au modelat temperamentul exuberant al ilustrațiilor sale care au explodat în prim-planul editorial de la debutul anilor ’70, rămânând și astăzi repere inoxidabile în memoria copilăriilor de oricând.

A avut expoziţii personale la Bucureşti (1975, 1976, 1982), Iaşi (1977), Arad (1977), dar şi în R. F. Germană (Singen-1978 ; Grafing-1980). A participat cu lucrări la Saloanele anuale naţionale de grafică şi la Saloanele republicane de carte, dar fost prezentă şi la marile întâlniri internaţionale de carte ilustrată pentru copii – Moscova, Bologna, Bratislava, Leipzig. A colaborat cu ilustraţii cu edituri din Italia, Franţa, Elveţia.

A primit Medalia de aur şi premiu pentru ilustraţii la concursul “Cele mai frumoase cărţi ale anului” (Bucureşti, 1968), Premiul la Concursul “Cele mai frumoase cărţi ale lumii” (Leipzig, 1970) şi Diplomă la Concursul “Cele mai frumoase cărţi ale anului” (Bucureşti, 1972).

 

Cititi profilul complet pe ColoRo